21 Haziran 2013 Cuma

Parfüm Test Kartları İncelemesi

Yok, o kadar da delirmedim (: 



Örnekte de görüldüğü üzre, 
* en verimsiz kitap ayracı Sephora'nın test kartları çünkü aşırı inceler, 
* Tekin Acar'ınki aşırı şekilsiz,
* Douglas'ınkiler çok zarif (ama çok az var çünkü Douglas bana epey uzak),
* Sevil'inkiler fazla süslü ama kalın olduklarından daha kullanışlı (en çok kullandığım ayraç bu, zibilyon tane kitabın içine dağılmış durumdalar). 

Özetle,
* Sephora parfüm denemek için en iyi yer, 
* azılı bir parfüm ve kitapsever iseniz, ayraç almanıza gerek yok,
* kafayı yedim.

10 Haziran 2013 Pazartesi

Machrique

Machrique'i günlük tütsüsü (oliban) ararken keşfetmiştim (reçine hali biraz zor bulunuyor). Başka neler var diye bakarken pek çok sabun çeşidi buldum; bunlardan biri de Makeupalley tayfasının bile keşfettiği Halep sabunu idi. Kendimi 5 parça ürünle ancak durdurabildim (birkaç halı ve kilimde ise gözüm kalmadı desem yalan olur): Zeytin ve defne yağı özlü şampuan, zeytinyağlı ve killi Bizans sabunu, geleneksel Halep sabunu, viskoz ve polyester kese ile volkanik pomza taşı.

*Bizans ve Halep sabunları*

Bizans sabunu yoğun miktarda (içeriğin neredeyse 3'te 1'i) kil ve zeytinyağı içeriyor ve ağır kokuyor; cildim yağlıya dönük karma olduğundan haftada iki kez kil maskesi niyetine yüzüme sürüp kuruyuncaya dek bekliyorum. (Eskiden bu iş için Body Shop'ın Seaweed serisindeki maskesini kullanırdım. Etkileri aşağı yukarı aynı.) Öte yandan %96'sı zeytinyağı olan Halep sabunu, insana kendini hamamda gibi hissettiriyor. Bizans sabununa göre kokusu tatlı bile sayılabilir ve çok da ekonomik.

*volkanik ponza taşı, zeytin ve defneli şampuan, viskoz-polyester kese*

Volkanik ponza taşı, sağda solda alabileceğiniz alternatiflerinden farklı bir şey sunmuyor. Siyah keseyi ise banyo esnasında kullanmayı planlıyorsanız vazgeçin zira yüksek sıcaklıklarda küveti anında mora boyuyor. Ben banyoda kullanmayı planlayarak alırken sitedeki "40 santigrat derecede yıkanabilir" ibaresine hiç ama hiç dikkat etmemişim, o yüzden Machrique'i suçlayamam. Bu yüzden yüzümde kullanıyorum ve bunca yıl burnumun dibinde keseler dururken niye kalkıp da fiziksel peeling için x tanecikli y etkili z kıvamlı kimyasallar kullandığımı sorguladım. 

*zeytin ve defneli şampuan: ilk izlenim biraz korkutucu olabilir*

Gelelim zeytinyağı ve defne yağı özlü şampuana... Paket ilk geldiğinde şampuan bu haldeydi: İçerik ayrışmış, neredeyse sedefli denebilecek bir görünüme sebep olmuştu, epey tuhaftı; biraz çekinerek "Kullanmasam mı?" diye bile düşündüm hatta ama bu fikirden çabuk caydım (: İyi ki de öyle yapmışım; çok rahatlıkla söyleyebilirim ki bu şampuan, şimdiye kadar kullandıklarım arasında en iyilerden biri. Zeytinyağlı sabun kullandıktan sonra gelen o saç gıcırtısı sesini bu şampuan da sağlıyor; üstelik ne yapışıyor, ne sertleştiriyor ne de yağlandırıyor saçı. Seboreik dermatit sahibi olduğum halde kaşıntı ve pullanma da yaratmadı. 200 ml'si şu an 7.90 olduğu için, uygun zamanda 3-4 şişe birden sipariş edip yedeklemeyi planlıyorum doğrusu. 

Dikkat çekici bir nokta da şu ki, tüm ürünler (en azından benim bu aldıklarım) Suriye'den geliyormuş. Anladığım kadarıyla Machrique zaten üretici değil, yalnızca Suriye'deki üreticileri global ölçekle tanıştırma işini üstleniyorlar (merkezleri Ankara'da olsa da); zaten paketlerdeki yazılar da Fransızca ve İngilizce olarak hazırlanmış, Türkçeleştirme işini ise çıkartmalarla hallediyorlar. Şahsen Suriye'yi yıllardır merak edip de (malum sebeplerle) bir türlü gezme imkanı bulamadığımdan Suriye üretimi bir şeyler kullanabilmek hoşuma gitmedi değil. 

Noktalarken şunu söyleyeyim: Machrique'in üyelik sistemi yok (muhtemelen e-ticaret ana hedefleri değil), dolayısıyla satın alma işlemini bambaşka bir sayfada yapıyor ve sipariş ne zaman onaylandı, hazırlanıyor ya da kargoya verildi hiç bilemiyorsunuz, bu da rahatsızlık yaratıyor elbette. Yine de, akşam saat 8 gibi sipariş vermiş olduğumdan ürünler elime iki gün sonra ulaştı ama sabah saatlerinde verirseniz o gün kargolayacaklarını düşünüyorum, hızlılar yani.